Predstavljena knjiga “Dvojkinje” Marijan Orlić Senkić

U nedjelju 29. siječnja 2023. imali smo čast odazvati se predstavljanju knjige “Dvojkinje” Marijan Orlić Senkić, održane u Galeriji Toš u Puntu, autora Nikole Kovačića.

Na poziv dragih prijatelja iz Udruge Sopaca otoka Krka, uveličali smo predstavljanje knjige “Dvojkinje” Marijana Orlića Senkića čiji je autor Nikola Kovačić, poznati krčki profesor glazbe, istraživač krčkih tradicija te učitelj brojnih mladih sopaca na otoku. Radi se o trećoj po redu Kovačićevoj knjizi s CD-om, nakon “Obrni kolo” i “Sopeni kanat po vrbenski”.

Predstavljena knjiga ima tendenciju predstaviti gotovo zaboravljeno solističko narodno glazbalo dvojkinje koje je revitalizirao naš dragi prijatelj Marijan Orlić Senkić. Da knjiga bude zanimljivija priložen je i glazbeni CD album sa snimkama dvojkinja na kojima je Marijan izveo 24 glazbena broja. Tendencija navedene knjige je predstavljanje živih tradicija otoka kojima je potrebna pažnja, njegovanje i revitalizacija s obzirom na mali broj izvođača. Dvojkinje danas na Krku izrađuje samo Marijan Orlić koji je ujedno i jedini izrađivač krčkih sopila, danas dominantnog tradicijskog narodnog instrumenta otoka.

Predstavljanjem je moderirao naš prijatelj i tajnik Udruge Sopaca otoka Krka, agilni i simpatični Darko Dujmović, veliki zaljubljenik u lokalnu tradiciju te vrsni sopac i kantur krčkih “nota”. Prisutnima se obratio Daniel Strčić, općinski načelnik Općine Punat te Stjepan Večković, recenzent knjige te svirač LADA i dobar poznavatelj hrvatskih glazbenih tradicija, ali i izrađivač hrvatskih narodnih glazbala. Također, prisutnima se kratko obratio autor knjige Nikola Kovačić koji je publiku ukratko upoznao sa svojim projektima i namjerama da sva glazbena nematerijalna baština otoka bude zabilježena kao poticaj budućim generacijama sopaca i kantura te online video vezom Andro Manzoni, puntarski akademski glazbenik koji istražuje nove pristupe tradicijskim glazbama. Na samom kraju se publici obratio, skromno kao i uvijek, Marijan Orlić Senkić, kazavši da kao ča i znaju dni od velih besed pa je najbolje da jedanput zasope na dvojkinje na što je dobio veliki pljesak podrške okupljenih.

Na predstavljanje se odazvao veliki broj istaknutih sopaca i kantura otoka Krka, a moderator je između svakog govora predstavio po jedan glazbeni broj narodnih svirača i pjevača otoka.

Kao zaključak može se istaknuti da je rad Udruge Sopaca otoka Krka poticaj svima nama koji se bavimo, ne samo očuvanjem, već življenjem naših divnih tradicija.

Iskrene čestitke na realizaciji ovog vrijednog projekta i podrška u budućim izazovima.

Marijan Orlić Senkić na dvojkinjama

Predstavljanje knjige “Dvojkinje” Marijan Orlić Senkić, KUD Zlatela, 2023.