Zlatela nastupila na 51. smotri narodne glazbe i plesa Istre

Zlatelina ekipa nastupila je na ovogodišnjoj smotri sa tri odabrane točke od strane prosudbene komisije. Viliam Vojić i Dalen Načinović zasopli su Mantinjodu od Zlateli, Balarini su zaplesali Kršonski balon uz pratnju na dvo pora velih sopelah (Karlić, Fonović, Načinović, Vojić) i Viliam Vojić, Dalen Načinović i Zoran Karlić zakantali su interesantnu obradu pjesme “Da bi se Ive oženi”(autohtonu narodnu pjesmu transformirali smo i prilagodili je današnjem duhu vremena).

Četrdesetak nastupa

Smotra koju su, uz pripomoć Grada Buzeta, organizirali Odbor smotre i Savez folklornih društava Istarske županije, započela je Mandinjadom, svirkom na velu i malu sopelu u izvedbi Vilima Vojića i Dalena Načinovića te podizanjem zastave, a potom ju je interpretacijom narodnog napjeva “Ča je šćapunić” nastavila grupa vrsnih kantadura iz Barbana; Josip Trošt, Nevija Kožljan Broskvar, Vladimir Kožljan, Tedi Trošt i Nevia Kožljan Mišan. Kako su na jugu Istre plesali balun, uz pratnju na mihu Darka Privrata, pokazali su članovi iz medulinskoga DKUS “Mendula”.

Na pozornici su se izmjenjivale grupe i pojedinci, čak tristotinjak sudionika kroz četrdesetak nastupa predstavilo je razne oblike i forme kantanja. Nastupili su sopci na razna pučka glazbala te plesači, članovi folklornih društava iz raznih krajeva Istre raznim inačicama staroga baluna, ali i nekih drugih tradicijskih plesova.

Kako zvuči svirka za pratnju baluna na vidalice, koje se još nazivaju i dvojnice, volarice, ili samo svirale, predstavio je mladi sopac iz Pule – Robert Krbavac. Odjeknuo je potom starinski kanat na tanko i debelo. “Oženi se oženi, za kojega junaka”, složno su zapjevali Rudi Diković i Cvitko Kliba.

Na velu i malu roženicu

Kanat uz malu sopelu, izveli su Željko Perković i Mauricio Mirković, dok su Kršonski balon temperamentno otplesali članovi KUD-a “Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana uz svirku na meh i sopele u izvedbi Zorana Karlića, Nenada Fonovića, Vilima Vojića i Dalena Načinovića. Na pozornicu je stao mišničar iz Barbanštine Željko Glavaš koji je taranjkao uz mih. Članovi KUD-a “Rakalj” zaplesali su balun uz pratnju na sopele i mih Fabia Radolovića, Marka Bičića te Matea Blaškovića. Na velu i malu roženicu svirali su Erik Žagrić i Mihael Glavaš. Svirali su jednu zasebnu melodiju i to onu kako su nekada svirali sopci koji su pratili mladu nevjestu do “prid oltar”. Forma se zove speljivanje, speljanje ili speljanje mlade neviste.

Skupina pjevača KUD-a “Mate Balota” iz Raklja Cvitko Brgić, Nevija Gregorinić, Klaudio Knapić, i Ljiljanja Miloš zapjevali su narodnu “Sve spod mi Raklja sela”. Folkloraši gotovo pedesetogodišnjega KUD-a “Uljanik” iz Pule zaplesali su Staru polku, a taktove im je na šurlama davao sopac Robert Krbavac. Folklorna skupina Zajednice Talijana “Armando Capolichio” iz Galižane izvela je tradicijske pjesme i plesove

Mlade pjevačice sa Labinšćine; Rafaela Blažina i Adrijana Miletić kantale su formom na tanko i debelo narodnu kantu: “Znaš ti mila”. Članovi KUD-a “Rudar” iz Raše, pravi doajeni među sudionicima istarskih smotri otplesali su specifični balun kojega oni nazivaju Labinski tanac a svirkom na mehu i maloj sopeli pratili su ih Lari Višković i Đino Bučić Barilić. Paula i Franko Kos i Bruno Matošić Balota zapjevali su pjesmu “Ono mi lišće”, svirkom na šurle predstavila se Rafaela Blažina, dok su balun izveli članovi KUD-a “Dvigrad” Kanfanar uz pratnju na mih Mihaela Glavaša.

Svirku na dvojnice izveo je Josip Bepi Miletić, a starinsku rašpu pod meh Lari Višković. Temperamentna poskočica pojavila se u 19. stoljeću u građanskoj Europi i ubrzo postala vrlo popularna. Ples ceranski balun izveli su članovi FD “Cere” uz pratnju na velu i malu roženicu Kristijana Rudana i Gorana Starčića.

Ćićski kanat ili bugarenja

Pjesmom “Da bi s Ive oženi” predstavili su se Vilim Vojić, Dalen Načinović i Zoran Karlić, starinski tanac pod meh zasvirala je Adrijana Miletić, taronjkanjem pod meh predstavili su Serđo Mikuljan te Đino Bučić Barelić. Ples Barbanski balon izveli su članovi KUD -a “Barban” uz pratnju na mihu Mihaela Glavaša.

Pjesmu “Rodila loza grozda dva” izveli su Marija i Milan Kranjčić, šaltin “Macul” zasvirali su gunjci “Kvartet Forteca” Marušići, a ples stara polka izveli su članovi KUD-a ” Plesarin” Rovinj uz pratnju na roženicama Klaudia i Mladena Radolovića.

“Pošla mala priko mora” zapjevali su Đordano Sirotić, Dorijana Legović, Katja Sirotić i Dijana Banko, Mazurku su otplesali članovi KUD-a “Matko Laginja” Sv. Lovreč. Pratnja na vijulinu, klarinu i bajsu povjerena je Petru Njegovanu i Darku Hrastovčaku.

Ženska vokalna skupina “Jažulice” Lanišće dugogodišnja ambasadorica ćićskoga kanta ili bugarenja, podsjetila je na taj pomalo opori dvoglas tijesnih intervala interpretacijom pjesme “Što si zvizdo za gore delala”. Sopnjom na ćićsku tamburicu predstavio se Kazimir Miro Šverko. Balunom središnje Istre smotru su zatvorili folkloraši FD “Pazin” uz pratnju na mih Marka Pernića. (Izvor Glas Istre)

7