Snimanje Multimedijalnog dijela 20 let Zlatele

Kulturno umjetničko društvo „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana djeluje od 1997.g. i nalazimo se u dvadesetoj godini djelovanja. Poznati smo kao jedno od najreprezentativnijih promicatelja tradicijskih kultura Županije Istarske i time se veoma ponosimo. U planu i programu rada definiranim na Skupštini KUD-a 17. prosinca. 2016 godine određene su smjernice rada udruge, kao i aktivnosti koje se provode uz rukovodstvo Predsjedništva. Na sastancima Predsjedništva definirano je i predviđeno pripremanje svečane proslave dvadesete obljetnice. Naša je trajna zadaća podsjećati i podučavati mlade u prihvaćanju i življenju tradicijskih vrednota. Svatko od nas pozvan je da skladu u mogućnostima razvija pozitivne vrijednosti naših nonića i nonica, jer ki zatare svoju starinu “Boh će zatrt i njega”. U današnje doba sveprisutne globalizacije naša bi kultura lako nestala, kao što je to bio slučaj „rock and roll generacije“ koju je uglavnom bilo sramota njegovati svoje. Naša trajna obaveza je da to ne dozvolimo već vlastitim primjerom dokažemo suprotno, svu ljepotu tradicijskih običaja, dijalekta, plesa, pjesme i svirke. Nadamo se da to i činimo, kroz dugogodišnje njegovanje te iste tradicije. U svečanom izdanju istraživački ćemo snimiti audio i video trenutno stanja te kroz razgovore sa starijima zabilježiti njihova sjećanja u vremenu njihove mladosti. Multimedijalnim izdanjem 20 let Zlatele želimo objediniti i dugogodišnje stvaralaštvo Zlatele kroz biografski, tekstualno informacijski, audiovizualni te fotografski pristup kroz 20 godina KUD-a.

Ono što želimo i trebamo živa je tradicija u sadašnjem vremenu kao polog budućim generacijama. Važno je stvarati buduće generacije na ISPRAVAN način, ne deformirajući i mijenjajući glavne postavke dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrv. Primorja, te narodnih plesova. Moramo težiti kako bi ples, pjesma i kanat živili punim plućima kao ča su to delali naši preci mučni od teška dela, sprekidani i više lačni nego siti. Stanje našega duha  odražava se kroz tradiciju kojom se bavimo isprepleteno i utkano u samu bit našega postojanja.

Osim obilježavanja 20 godina Zlatele, temeljna zadaća ovog projekta je definiranje svih revitaliziranih i novo stvorenih vrijednosti tradicija kroz sliku, audio, video, tekst, edukaciju i samostalno terensko istraživanje. Cilj je pokazati kako je moguće održavanje ŽIVE tradicije ako su međuljudski odnosi postavljeni iskreno prema ljudima željnima rada i uvažavanja.

 Željeni ciljevi su:

  • Poticanje svih dosadašnjih aktivnih, pasivnih ali i budućih članova da se i dalje bave ovim specifičnim vrijednostima koje su nepovratno zaštićene u Registru nematerijalne kulturne baštine čovječanstva pri UNESCO-u. Velika je to vrijednost!

  • Učiniti ovu baštinu dostupniju svima zainteresiranima

  • Educirati zainteresirane te upoznati ih sa sadašnjim stanjem

  • Dostojanstveno obilježiti 20 godina stvaralaštva KUD-a „Ivan Fonović Zlatele“ Kršan

Nakon iscrpnih i dugih priprema, krenuli smo u realizaciju projekta Multimedijalno izdanje 20 let Zlatele. Prvo snimanje odrađeno je u Kloštru (Čepić) u petak ujutro 14.travnja. 2017.g. kod našeg dugogodišnjeg voditelja plesnih sekcija Mate Despota. Snimanje smo obavili u prekrasnom obiteljskom vrtu obitelji Despot za koji se jednako brinu supruga Bruna kao i sam Mate. Legendarni barba Mate Despot bio je nasmijan, interesantan, pun zanimljivih informacija o sebi i Zlateli. Rođeni Australac Mate, životopisna je osoba koja je odgojila brojne plesače našeg društva. Mate Despot danas je počasni član KUD-a “Zlatela”.

Hvala Van Mate na svemu napravljenom u svim ovim godinama aktivnog sudjelovanja!

FB_IMG_1492170299961

IMG_20170414_103746

IMG_20170414_092345

IMG_20170414_091720

IMG_20170414_091729

 

Akcija ide dalje, nastavljamo sa drugim govornicima koji su važni u ovoj našoj priči. Slijedi nam razgovor sa najstarijim Zlatelinim sviračem Josipom Lazarićem Juresom.

Hvala svima koji podržavaju ostvarenje projekta. Bez Vaše podrške ovakav projekt je nemoguće realizirati.
Veliko hvala ekipi profesionalaca iz audiovizualne tvrtke Level 52 koja je zadužena za tehničku realizaciju i podršku projektu.