U Bruxellesu održana konferencija o kulturnoj baštini Republike Hrvatske

Pod pokroviteljstvom Željane Zovko, zastupnice u EU parlamentu i članice Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu, u čast četrdesete godišnjice upisa prvih lokaliteta RH na popis Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, održana je u Bruxellesu konferencija o kulturnoj baštini Republike Hrvatske. U fokusu konferencije je bila Salona – glavni grad rimske provincije Dalmacije i Općina Kršan sa svojom bogatom kulturnom baštinom i povijesnim nasljeđem. Prigodnim riječima zastupnica Zovko pozdravila je sve nazočne i zahvalila na dolasku, te istaknula važnost ovakve i  sličnih događanja na promociji Hrvatske i Hrvatske kulturne baštine.

Predstavnici Općine Kršan bili su Roman Carić, voditelj Odsjeka za pravne poslove Općine Kršan, Patricia Zanketić, voditeljica Odsjeka  za EU  fondove i gospodarstvo Općine Kršan te Zoran Karlić, predsjednik KUD-a ”Ivan Fonović Zlatela”.

Roman Carić u uvodnom je obraćanju  sve srdačno pozdravio u ime Općinskog načelnika Općine Kršan, gosp. Valdija Runka i mještana Općine Kršan,  zahvalio na pozivu i ukazanom povjerenju, ukazujući na činjenicu, da budući Općina Kršan svoj gospodarski i ostali rast nije mogla temeljiti isključivo na turizmu kao i ostala područja Istarske županije, Općina Kršan je još odavno, u svim svojim strateškim planovima prepoznala kulturu kao svoju komparativnu prednost u odnosu na naše okruženje, na čemu će i nadalje ustrajati.

Patricia Zanketić prigodnom je prezentacijom upoznala sve nazočne sa projektima u kulturi i očuvanju kulturne, što materijalne što nematerijalne baštine, koji su ostvareni i isfinancirani iz Eu fondova odnosno koji su izradi kao i o planovima očuvanja kulturne baštine na području općine Kršan – Kaštel Kršan, Stari grad Plomin, Stari grad – Kaštel Kožljak, Interpretacijski centar Vlaški puti Šušnjevica.

Na kraju, Zoran Karlić prigodno odjeven u kršansku nošnju, izveo je skladbu – primjer nematerijalne kulture (Dvoglasja tijesnih intervala) zaštićene UNESCO registrom te pojsanio fenoment Dvoglasja tijesnih intervala istre i Hrvatskog primorja.

U ime delegacije iz Dalmacije, na konferenciji su govorili Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina, Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, Jelena Stupalo, direktorica TZ Solin te su u sklopu konferencije posjetitelji imali priliku vidjeti i izvedbu Vrličkog kola koje su izveli članovi HFD-a Jadro.

Nakon konferencije, zastupnica Zovko je gostovala u emisiji “Iz srca Europe” uz  sugovornike s konferencije.

Brisel

[foogallery id=”1685″]