Marijana Smolić nagrađena za fotografiju sa nastupa Zlatele na 50. Vinkovačke jeseni

 Dodijeljene nagrade za foto, video i audio kategorije Istrapedije

Marijana Smolić nagrađena za fotografiju sa nastupa Zlatele na 50. Vinkovačkim jesenima

Marijana Smolić pobjednica je u FOTO kategoriji multimedijalnog natječaja Istrapedije, objavljenog u studenom 2015.g. Marijana Smolić nagradu je osvojila za fotografiju Izabele Matas iz KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana za nastup na Vinkovačkim jesenima .

Istarski župan Valter Flego te pročelnik za kulturu IŽ-je Vladimir Torbica, rekli su prigodom uručenja nagrada kako je Istrapedija, istarska virtualna enciklopedija, pri vrhu kulturnih prioriteta u kulturnoj strategiji županije. Također je objavljeno kako će se Istrapedija uređivati u suradnji sa Istarskim povijesnim društvom, čiji je predsjednik dr.sc. Maurizio Levak najavio i proširenje mreže suradnika. Pristigle je radove ocjenjivala komisija u sastavu: Hassan Abdelghani, Igor Zirojević i Bruno Krajcar.

Fotografija je nastala 19. rujna, 2015. godine na jubilarnoj, 50. Smotri narodnog folklora „Vinkovačke jeseni“ u Vinkovcima. Na fotografiji se nalaze članice KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“  iz Kršana; Petra Vidak, Izabela Matas i Noemi Slivar. Fotografija prikazuje tradicionalnu istarsku nošnju, nakit i frizuru s početka 20. stoljeća koje su nosile djevojke na području Kršana.

OPIS; Članovi Kulturno umjetničkog društva „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana nastoje redovito promicati te očuvati izvorne narodne običaje, plesove i pjesme s područja Labinštine. Fotografija prikazuje mlade djevojke koje predstavljaju tradicionalnu istarsku nošnju, nakit i frizuru s početka 20. stoljeća na području Kršana. Takva vrsta nakita nosila se jedino uoči vjenčanja, zabava, obiteljskih okupljanja i organiziranih plesova. Ogrlica (kolar) je napravljena od crvenog koralja koje su pretežito donosili moreplovci. Manja ogrlica (na kordelu s medaljonom Majke Božje) nosila se iz religioznih razloga. Naušnice su bile izrađene od žutog zlata te su ih nosile djevojke iz imućnijih obitelji. Neudane djevojke moglo se prepoznati po karakterističnoj frizuri spletenoj od dviju pletenica (kita) koje su se podizale te ispreplitale iznad čela. U pletenice se umetala crvena vrpca.

Dobitnica nagrade izjavila nam je kako joj je veliko zadovoljstvo primiti ovakvu nagradu. Prvenstveno mi je zadovoljstvo jer predstavljam KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana uz koji sam odrasla i stekla mnogo pozitivnih iskustava. Drago mi je jer je stručni žiri prepoznao moj talent za fotografiju. Nagrada koju smo dobili je tablet i zastava Istarske Županije. Zahvaljujem se plesačicama (Izabeli Matas, Petri Vidak i Noemi Slivar) koje se nalaze na fotografiji jer bez njih sve ovo ne bi uspjelo. Želim da se na nastupima još više smiješe i s ponosom predstavljaju svoj folklor kao što sam i ja jučer ponosno preuzela nagradu predstavljajući ga.

Marijana Smolic

Izvor http://www.regionalexpress.hr/