Zajedništvo RKUD-a Rudar Raša i KUD Ivan Fonović Zlatela Kršan na 57. Smotri narodne glazbe i plesa Istre u Krasici

Zajedništvo RKUD-a Rudar Raša i KUD Ivan Fonović Zlatela Kršan na 57. Smotri narodne glazbe i plesa Istre u Krasici

Na 57. Smotri narodne glazbe i plesa Istre koja je održana u subotu 12. kolovoza 2023. u Krasici (Grad Buje), u organizaciji Saveza folklornih društava Istarske županije, Pučkog otvorenog učilišta Buje i Zajednice Talijana Krasica, tradicionalno su se predstavili i čuvari nematerijalne kulturne baštine s područja Labinštine, RKUD Rudar Raša i KUD Ivan Fonović Zlatela Kršan.

Praznik tradicijske kulture koji okuplja predstavnike narodne glazbe i plesa Istre započeo je okupljanjem i druženjem predstavnika KUD-a Zlatele i RKUD-a Rudar na kršanskom Pristavu nakon čega su društva zajednički autobusom krenuli put Krasice.

Na 57. Smotri nastupilo je sveukupno dvjestotinjak izvođača iz cijele Istre, i to devet (9) kulturno umjetničkih društva: GD “Sokol” Buzet, KUD “Dvigrad” iz Kanfanara, FD “Pazin” iz Pazina, KUD “Barban” iz Barbana, RKUD “Rudar” iz Raše, Folklorna skupina Zajednice Talijana “Armando Capolicchio” iz Galižane, KUD “Uljanik” iz Pule, KUD “Mate Balote” iz Rakalja, KUD “Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana te brojni samostalni izvođači.

Tradicionalno, Labinština se istaknula kao snažan i važan predstavnik istarske narodne kulture na županijskoj Smotri narodne glazbe i plesa Istre, i to s ukupno 35 izvođača, izvodeći različite oblike nematerijalne kulture koji pripadaju zaštićenoj glazbenoj praksi i vještinama objedinjenih pod nazivljem Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog promorja, a koje je nacionalno i svjetsko kulturno dobro upisno na UNESCO-ov Registar nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

RKUD Rudar predstavili su Eli Golja, Vilijam Miletić, Denet Bartolić, Dorjano Klapčić, Velda Brezac, Emili Zulijani, Irene Poldrugo, Vesna Brezac, Ines Kiršić, Lari Višković, Đino Bučić, Rino Martinčić i Serđo Mikuljan izvodeći sljedeći program:

  • LABINSKI TANAC, ples, uz pratnju na mehu Lari Višković, na malu sopelu Đino Bučić,
  • ZARTINJONSKI BALON NA MEH I KANCONETA NA ORGANIĆ (harmonika na usta), svirka, Rino Martinčić,
  • STARINSKA TARANJKA UZ MEH, Serđo Mikuljan taranjka, a na meh svira Đino Bučić,
  • STARINSKA RAŠPA, svirka, na meh svira Lari Višković,
  • SVIRKE NA ŠURLE I DVOJNICE, svira Đino Bučić.

KUD Zlatelu predstavili su Romina Vale, Daniela Vretenar, Dora Močinić, Nina Licul, Nikol Vozila, Dino Baćac, Masimo Paliska, Mario Aničić, Marino Matas, Daniel Vretenar, Viliam Vojić, Zoran Karlić, Leonardo Fable, Pina Fable, Adele Vickić, Mate Despot, Petra Vidak, Sandi Kos, Ana Licul Kvalić i Milan Belušić, izvodeći sljedeći program:

  • MANTINJODA NA VELE SOPELE, Viliam Vojić (mića sopela) i Zoran Karlić (vela sopela),
  • POLKA I KRŠONSKI BALON, plesna skupina KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ uz pratnju sopeli i mihu (Viliam Vojić i Zoran Karlić),
  • ZIS AM FOLJA: DE KUMPIR – kanat po vlaški na tonko i debelo – Viliam Vojić i Zoran Karlić.

Od samostalnih izvođača s Labinštine nastupili su još Marino Kranjac na šurlama (MANTINJODA I BALON) te Dino Blašković na veloj sopeli uz pratnju Zorana Karlića na mićoj sopeli (STARINSKA KONTA NA VELE SOPELE).

Na samom je završetku zastava Smotre predana Općini Kršan i KUD-u Ivan Fonović Zlatela Kršan domaćinima 58. Smotre narodne glazbe i plesa Istre koja će se 2024. po prvi puta održati u Kršanu.

Nakon završetka programa predstavnici Labinštine nastavili su druženje u Krasici te zadovoljno krenuli put Kršana.

Koristimo priliku te šaljemo zajedničku poruku Labinštini da se uključi u očuvanje živosti naših prekrasnih tradicija kroz rad RKUD-a i Zlatele, da potiču svoju djecu na upoznavanje, učenje i prenošenje vlastite kulture jer ona je neophodna za očuvanje kulturnog identiteta Labinštine i Istre u ovim snažim globalizirajućim vremenima.

Da se ne zatare, aš ku nećemo mi, ki će!

PREDSJEDNICI RKUD-a RUDAR RAŠA i KUD-a IVAN FONOVIĆ ZLATELA KRŠAN

Ines Kiršić v.r. i Zoran Karlić, v.r.

Fotografije: Valter Zanco (Stil Media)