ANKETA O ZAINTERESIRANOSTI I UPISU NA FOLKLOR

Kulturno umjetničko društvo Ivan Fonović Zlatela Kršan vrši anketu zainteresiranosti za folklor i upis djece i mladeži u KUD Ivan Fonović Zlatelu.

Dragi roditelji, 

ova je anketa namijenjena prvenstveno Vašoj djeci, i to predškolcima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima. 

KUD Zlatela formira nove grupe plesača i ovim Vas putem molimo da potaknete djecu da se bave ovom hvalevrijednom aktivnošću koja prije svega može obogatiti život Vaše djece, omogućiti upoznavanje s vlastitim ali i tuđim kulturama. Na vlastitom iskustvu svjedočimo kako je folklor kroz brojne generacije ostavio dubok trag i pozitivna iskustva onih koji su se njime bavili. Potaknite svoju djecu da s nama istinski zavole tradiciju. 

Zlatela je osnovana 1997. radi revitalizacije lokalne nematerijalne kulture, i to zato što smo smatrali da je neprihvatljivo da djeca i mladež ne znaju plesati lokalne plesove, ne znaju svirati ili pjevati po domoće. 

Pomognite nam da dugogodišnja stečena znanja prenesemo na mlađe generacije.  

Anketa se nalazi na poveznici:

Posebno pozivamo predškolce i osnovnoškolce nižih razreda da budu hrabri i odvažni upoznati kulturu svog kraja te postanu njezini nositelji.

Djelovanjem u mješovitoj udruzi, koja razvija vještine plesa, svirke i pjesme, stječu se korisne socijalne vještine potrebne za izrastanje u kvalitetne mlade ljude što je u Zlateli pravilo, a ne iznimka. To potvrđuju brojni Zlatelini uspješni članovi na različitim poljima djelovanja. Prijateljstva i veze koje se stvaraju unutar društva često su neraskidiva i traju cijeli život. To najbolje znaju članovi našeg društva!

Također, pozivamo osnovnoškolce viših razreda, srednjoškolce i starije da se pridruže našoj kumpaniji i uče o živoj tradiciji svojih predaka, a time upoznaju kulturni identitet i posebnosti svoga kraja, a oni glazbeno ili pjevački nadareni da se upoznaju s tradicijskom glazbom i napjevima svoga kraja.

Važno je istaknuti da je njegovanje lokalnih kultura od ključne važnosti za razumijevanje i opstojnost lokalnih identiteta u ovom globalizirajućem svijetu. Kada upoznaš vlastite identitete lakše ćeš razumjeti i poštivati tuđe. KUD Ivan Fonović Zlatela Kršan jedina je udruga na Kršanštini, ali i šire koja svu svoju pažnju preusmjerava podučavanju žive tradicije naših predaka, a koja se očituje pod nazivom Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja. Istarsko dvoglasje je zbog svojih specifičnosti upisano na UNESCO-ov Registar nematerijalne kulturne baštine čovječanstava i kao takvo od posebnog lokalnog, regionalnog, nacionalnog i globalnog značaja.

Pozivamo roditelje da postanu naši partneri i potaknu svoju djecu na upoznavanje tradicijskih kultura čime će upoznati vlastitu, ali i tuđu kulturu, upoznati brojne ljude, spoznati različitosti, upoznati sebe, proširiti poglede, bolje shvatiti svoje pretke te očuvati vlastiti identitet u ovim vrlo nesigurnim vremenima.

PRIDRUŽI SE, ISTRAŽI, NAUČI, ZAVOLI, POSTANI NOSITELJ TRADICIJE: ZLATELA TE ČEKA!

Napomena: U sekcije plesača mogu se upisati svi koji imaju najmanje pet (5) godina života dok gornja granica ne postoji.

Kontaktiraj nas:

Mail: kud.i.f.zlatela.krsan@gmail.com

Ana Licul, tajnica – 091 734 9348

Zoran Karlić, predsjednik – 091 918 3612